13 august 2017

Cei 4 pași în evoluția stilului personal

#formarea garderobei#lectii de stil#stil masculin#stil personal#styling

©Club Monaco

Cu toții avem o istorie a garderobei și a stilului vestimentar propriu, de-a lungul timpului. Evident, primele experiențe cu alegerea hainelor (sau lipsa oricărei alegeri, în cazul copilăriei timpurii) ne par acum, în cel mai bun caz, amuzante – dacă nu ridicole și un pic rușinoase. Cine mai vrea să-și amintească puloverele cu 3 numere mai mari, blugii cu talie înaltă sau tunsorile deloc avantajoase pentru fizionomie?

Totuși, uitându-te spre trecut, ai posibilitatea să-ți identifici greșelile tocmai pentru că resursele tale de cunoaștere sartorială s-au dezvoltat continuu, ca urmare a preocupării tale directe sau a influenței mediului social. Evoluția stilului te conduce de la excentricitățile adolescenței la conformarea la anumite norme și, mai târziu, la formarea unui stil definitoriu pentru personalitatea și stilul tău de viață.

1. „Trezirea”

E acel moment, bine definit (sau nu) în timp, în care îți dai seama că ceva nu e tocmai în regulă cu felul în care te îmbraci. Ți se poate întâmpla în timpul școlii sau facultății sau chiar mai târziu, odată cu primul job și cu apariția dorinței de a te afirma în plan social și profesional.

Poți recunoaște un moment sau mai multe în care ajungi să-ți privești stilul, dintr-o dată, cu o doză considerabilă de rezervă după o perioadă de afiliere la o anumită nișă vestimentară – din care poți sau nu să ieși cu ușurință (ex. stilul hip-hop, skater sau atletic). Ce faci după aceea depinde de cum arată viața ta, la momentul respectiv, și de intensitatea nevoii unei schimbări stilistice.

2. Un teritoriu nou. Mici victorii.

Mai departe, începi să explorezi un alt stil vestimentar – sau măcar o altă abordare a garderobei, pas cu pas. Perioada aceasta poate dura câțiva ani, până ajungi să-ți formezi încrederea în propriul stil – consolidat prin experiențe felurite (bune și rele, evident). La această creștere contribuie și o doză considerabilă de educație, împreună cu inspirația oferită de exemplele stilistice adecvate.

Acum înveți totul despre hainele care ți se potrivesc, despre importanța unui croi bun, despre ierarhia hainelor și accesoriilor pe lista de „investiții” sartoriale, afli care sunt regulile și libertățile pe care ți le poți asuma în privința styling-ului. Dacă te afli în etapa aceasta, îți sugerăm să citești cât mai multe reviste și bloguri de stil masculin și să urmărești feed-urile fotografilor de street style, pentru a-ți modela percepția estetică.

©Engineered Garments
©Reiss

3. Formularea unui stil propriu, cu reguli proprii.

Din nou, această etapă poate dura de la câțiva ani până la câteva decenii – practic, e o evoluție în derulare continuă. Poți să ai o perioadă în care preferi minimalismul și te îmbraci predominant în piese neutre, urmată de o perioadă în care descoperi eleganța clasică și începi să porți costume, stofe cadrilate și blazere la două rânduri de nasturi.

Orice stil ai alege, în acest stadiu începi să ai siguranță de sine și să-ți porți hainele cu atitudinea potrivită. Mai mult, fără să-ți dai seama, îți formulezi niște reguli care funcționează în contextul alegerii noilor piese și al compunerii ținutelor. Știi bine ce piese, croiuri și culori ți se potrivesc și te-ai obișnuit deja cu o serie de ținute pe care le construiești fără efort.

4. Cizelare și experimente.

Apogeul stilului personal e oarecum paradoxal, pentru că te întoarce, într-un fel sau altul, la stadiul primar – cel în care încă nu știai mare lucru despre cum ar trebui să te îmbraci și ce spun hainele despre tine. Un stil care a trecut prin multe metamorfoze și a ajuns la un nivel avansat are nevoie de un singur lucru, ca să se perfecționeze: să nu mai fie luat atât de în serios.

Cu alte cuvinte, în acest stadiu îți permiți atât să încalci regulile de stil masculin știute (care ne ghidează în privința ținutelor smart și elegante), cât și să ai o deschidere sporită spre piese și stiluri mai îndrăznețe – pe care nu le-ai fi încercat până acum.

De exemplu, poți să te joci cu piese elegante „standard” – să porți un blazer la două rânduri de nasturi, descheiat, să porți pantaloni la dungă cu teniși albi și un tricou sport, să porți un costum de vară cu o cămașă cu guler cubanez, dacă așa ai chef. Sau să încerci un imprimeu aprins, să combini dungi cu buline sau carouri cu motive paisley, să porți sacou cu pantaloni scurți. Doar tu știi cât de departe poți să mergi – deja în acest punct, intuiția ta stilistică trebuie să fie foarte dezvoltată.