25 aprilie 2017

Cum porți costumul feminin

#costumul#eveningwear#lectii de stil#modă#office#tendințe#ținuta de cocktail

©Banana Republic

Când vorbim despre modă masculină, costumul e în prim-plan ca „uniformă” elegantă. În moda feminină, echivalentul costumului e rochia. Însă, pentru că moda și stilul contemporan s-au distanțat puternic de stereotipuri și convenții tradiționaliste, astăzi costumul face parte din nucleul pieselor de mare impact în egală măsură atât în moda pentru femei, cât și în moda pentru bărbați.

Costumul — și versiunea sa adaptată siluetei feminine, taiorul —, ca piesă emblematică pentru perioada emancipării feminine, și-a păstrat statutul de „power suit”: o femeie îmbrăcată în costum întotdeauna transmite putere și siguranță de sine. Însă modul extrem de variat în care îl poți adapta la propriul stil și la ocazia destinată dă o notă de individualitate mult mai pronunțată decât în cazul costumului masculin.

De la ținutele de zi la cele de seară, de la stofe riguroase la materiale fluide și mătăsoase, de la accesorizare minimalistă la accente seducătoare — iată câteva „ecuații” în care poți purta costumul.

©Brunello Cucinelli
©GUCCI

Costumul office în ținutele de zi

Pentru stilul office, costumul poate deveni noul tău „best friend” din șifonier — mai ales dacă lucrezi într-un mediu corporate. Cu 2-3 costume bine alese în garderobă, ai deja o bază excelentă de la care poți porni în crearea celor mai versatile outfit-uri.

La capitolul croi, culoare, material, ai libertatea de a alege ce ți se potrivește — în funcție de codul vestimentar adoptat la locul tău de muncă. Croiurile largi, masculine, se pretează la ținute moderne și minimaliste, în timp ce croiurile subțiri sau cambrate aduc ținuta în zona chic-ului feminin.

În sezonul rece, predomină stofele de lână și culorile închise, însă în sezonul cald poți experimenta cu amestecuri lejere din bumbac sau in și culori mai deschise: tonuri de crem, alb, bej sau chiar nuanțe pastelate. Nu ezita să încerci modelele cu dungi sau carouri, care, deși mai greu de asociat cu alte imprimeuri, își merită categoric efortul.

Cum porți costumul? Poți începe cu varianta clasică, sobră, căreia îi poți da personalitate prin imprimeuri și texturi de impact: costum cu cămașă din poplin. Profită de diversitatea croiurilor de cămăși disponibile în acest sezon și construiește-ți ținute office deosebite.

Contrastele smart casual pot funcționa perfect: un tricou alb, o pereche de teniși minimaliști, o bluză din molton — toate arată foarte modern lângă un costum bine croit. La celălalt capăt al spectrului stilistic, topurile fluide, transparente, cu detalii precum volane sau funde, îți pun în valoare feminitatea.

Alege-ți accesoriile în funcție de ce vrei să scoți în evidență: pantofi cu toc sau balerini eleganți pentru un stil feminin, pantofi office cu platformă și accesorii statement pentru un outfit eclectic sau accesorii minimale și pantofi sport pentru un stil nonșalant.

©Alexandre Vauthier
©Camilla and Marc

Costumul elegant sau smochingul

Există două categorii de femei: cele care la un eveniment de seară nici nu se gândesc să aleagă altceva decât o rochie elegantă și cele care ar fi cel puțin curioase să încerce un costum sau smoching, în locul primei variante.

Chiar dacă o rochie superbă la un eveniment high-class nu poate da greș, smochingul poate fi o ținută la fel de seducătoare, care te face remarcată instantaneu.

Poți purta un costum cu un top feminin și accesorii rafinate, precum o pereche de cercei sau un colier delicat, însă alegerea cea mai curajoasă rămâne smochingul purtat direct pe piele, doar cu lenjerie dedesubt.

Indiferent de stilul abordat, la un eveniment de seară vei purta neapărat pantofi cu toc: stiletto sau sandale, preferabil în aceeași nuanță cu pantalonul.

©COZACONE WOMAN
©COZACONE WOMAN

Recomandarea noastră: un smoching cu sacou alb și vestă, purtat cu pantaloni de tip pană și pantofi stiletto lăcuiți. Cuvinte-cheie: sofisticat, feminin, diferit!