29 august 2017

Dileme de stil: cum asociezi pantofii cu costumul

#combinații business#costumul#pantofii#reguli de stil#stil masculin#styling

©DIGEL S/S17
©DIGEL MOVE S/S17

Astăzi, ne îndreptăm atenția spre două piese de rezistență în garderoba oricărui bărbat – care spun la fel de multe despre stilul tău, indiferent că le porți de două ori pe an sau de 5 ori pe săptămână: costumul și pantofii formali. Cum le asortezi?

Pentru că sunt prea multe culori și texturi de stofe și tipuri de piele sau modele de pantofi, am decis, desigur, să ne concentrăm asupra celor mai importante și frecvent întâlnite perechi. O paletă prea largă de opțiuni poate fi derutantă pentru oricine.

O regulă pe care poți să o ții minte, de la început: pantofii trebuie să fie, în cele

mai multe situații, mai închiși la culoare decât costumul. Chiar dacă vorbim despre aceeași culoare, tonalitatea ar trebui să difere întotdeauna (exemplu: costum maro deschis cu pantofi maro închis).

Cum nu există regulă fără excepție, și aici trebuie să amintim atât noile tendințe, care propun moduri noi de a aborda încălțămintea, cât și stilul smart casual, care influențează de asemenea lejeritatea unei ținute. Astfel, devine acceptabil să porți costum cu adidași (de orice culoare, dar de preferat în limita gamei cromatice tipic masculine) sau cu pantofi mai deschiși la culoare, în sezonul cald.

©DIGEL
©THE IDLE MAN

Costumul negru

La costumul negru din stofă, vei alege invariabil pantofi negri: Oxford sau Brogue, în funcție de context. Pentru o ținută de seară, o alegere și mai bună sunt pantofii din piele lăcuită, care aduc ansamblul la un nivel de rafinament aparte.

Însă nu putem lăsa la o parte situația unui costum negru de zi, în stil minimalist, dintr-un material mai versatil, care se pretează la birou — baza perfectă pentru a încerca noile trenduri în materie de încălțăminte. În acest context, poți încerca o pereche de pantofi în stil mixt: formali, dar cu talpă sport, în culori care ies în evidență. O alternativă la fel de ofertantă din punct de vedere estetic e combinația cu pantofi sport albi.

Costumul gri

Extrem de versatil, costumul gri poate aluneca în sfera elegantă, business sau smart casual cu ușurință, în funcție de restul pieselor din ținută. Pentru o ținută office reușită, îți recomandăm pantofii maro: combinația costum gri și pantofi Oxford sau Brogue maro nu va ieși de pe „radar” niciodată. În ținutele de vară, când și costumul purtat e mai subțire și lejer, poartă cu încredere o pereche de loafers maro, din piele întoarsă, iar pentru o abordare în trend, alege o pereche de adidași minimaliști.

În același timp, un costum gri invită și alte opțiuni: o pereche de pantofi burgund cu talpă voluminoasă poate dicta o tentă mai modernă pentru acest ansamblu, în timp ce pantofii Oxford negri dau sobrietatea de care s-ar putea să ai nevoie atunci când ai un interviu sau o întâlnire importantă. Atenție, însă – pantofii negri trebuie să arate impecabil, defectele, murdăria sau lipsa de luciu a pielii negre fiind mai vizibilă decât pe orice alt tip de piele.

Costumul gri cărbune

Situat undeva între costumul negru și cel gri deschis în termeni de adaptabilitate la stil și ocazie, costumul gri închis garantează o ținută stilată, care avantajează orice conformație și invocă un stil elegant care nu iese din modă. E de preferat să porți acest costum cu pantofi negri sau maro închis (Oxford pentru ocazii pretențioase, Brogue pentru stilul office și Derby pentru o notă mai degajată).

În același timp, o pereche de pantofi maro închis, eventual cu detalii deosebite (de exemplu, un „monkstrap” cu cataramă sau o pereche de Brogue în două culori șic), poate aduce oricând un punct în plus la capitolul personalitate stilistică. Pentru stilul de vară se remarcă și pantofii de tip „penny loafer”, din piele ușor lucioasă și închisă la culoare: mai eleganți decât un loafer cu ciucuri, mai confortabili decât un Derby.

©MAGNANNI (disponibili în magazinele Cozacone)

Costumul navy

Costumul bleumarin sau navy e printre preferatele noastre – în primul rând, datorită personalității sale cameleonice, care oferă extrem de multe posibilități de styling în orice garderobă. În al doilea rând, pentru nota inconfundabilă de eleganță fără efort pe care o conferă ținutei masculine. Acestea fiind spuse, te prevenim: să nu combini niciodată un costum navy cu pantofi bej sau cafeniu deschis!

Bleumarinul face pereche bună cu maroul, indiferent dacă acesta din urmă vine sub forma unui Oxford, Brogue, Derby sau loafer, din piele simplă sau piele întoarsă. Atât în contexte mai formale sau sobre, cât și în ținuta de după ora 7, e necesar totuși să schimbi maroul cu negru, o opțiune mai potrivită contextului.

Costumul maro

Maro sau diverse nuanțe de bej: acestea sunt nuanțele unui costum de zi care poate să facă trimitere spre o multitudine de stiluri. Alege un costum dintr-o stofă maro, bogată, pentru ținute de sezon rece, acompaniat de pantofi în stil Brogue sau ghete cu șiret – maro închis, desigur. Nuanțele deschise de maro și bej intră în scenă când porți costume din stofe mai subțiri (lână fină, bumbac sau in) în sezonul cald. Costumele de vară în culori deschise merg excelent cu pantofii din piele întoarsă, în tonuri din aceeași gamă cromatică.