16 noiembrie 2017

Ghidul esențial pentru ținuta de seară

#Cielle Couture#eveningwear#rochie de seară#ținuta de cocktail

Evenimentele elegante sunt ocazia fiecărei femei de a străluci — îmbrăcând ținute sofisticate, care învăluie la rândul lor seara de petrecere într-o aură deosebită. Rochia de seară este piesa de rezistență, de care depinde alegerea pantofilor, a accesoriilor, a machiajului și coafurii — dar care influențează decisiv și starea festivă cu care întâmpini ocazia.

„Cel mai important lucru, la o rochie, este femeia care o poartă” — sublinia, în mod foarte concludent, Yves Saint Laurent. De aceea, atunci când îți cauți o rochie pentru un eveniment special, nu e cazul să te limitezi la anumite trenduri sau stiluri care îți plac, ci să te concentrezi pe ceea ce te pune în valoare.

O ținută care îți stă ca turnată, într-o nuanță care îți complimentează fizionomia, este cu mult superioară uneia care urmează ultimele tendințe, însă care nu ți se potrivește din punct de vedere stilistic. Explorează cât mai multe modele de rochii de seară și alege-o pe aceea care vorbește despre stilul și personalitatea ta — nu despre tendințele unui anumit sezon.

©CIELLE COUTURE FOR COZACONE WOMAN

Alegerea croiului și a lungimii pentru rochia de seară

La un outfit elegant, orice defect al croiului se remarcă mult mai ușor decât la ținutele de zi. Din păcate, majoritatea rochiilor ready to wear de la raft sunt realizate după mărimi standard, care nu corespund decât unui număr limitat de fizionomii. Te vei întâlni frecvent cu croiuri sau proporții nepotrivite (rochie prea lungă, prea largă sau strâmtă în talie sau la bust, mâneci prea largi sau lungi, etc.), care transformă și o rochie foarte frumoasă într-o ținută inadecvată.

Singura soluție care te scutește de multe căutări, probe și retușuri ulterioare este să optezi pentru o rochie la comandă. Aceasta va fi croită și cusută exact după proporțiile tale, rochia urmând linia corpului, și nu invers. Să enumerăm principalele croiuri și lungimi, împreună cu atuurile fiecăreia dintre ele:

Rochia lungă este, fără îndoială, cea mai elegantă opțiune pentru seară. Aceasta alungește silueta în mod semnificativ, mai ales dacă este completată de pantofi cu toc. Rochiile lungi pun accent pe partea superioară a ansamblului, unde se regăsesc detaliile decorative (materiale luxoase, mărgele, paiete sau pietricele semiprețioase). Rochiile lungi se poartă aproape întotdeauna cu sandale. Dacă ești înaltă și vrei să eviți tocurile înalte, poți combina rochia lungă cu o pereche de sandale sau balerini delicați, fără toc.

— Principalul atu al rochiei mini este evident: aceasta pune în valoare picioarele și pantofii. Pentru că evenimentele de seară implică destul de mult timp petrecut la masă, este esențial să fii atentă ca rochia pe care o alegi să nu fie exagerat de scurtă, acesta fiind principalul motiv pentru care multe rochii scurte de seară își „ratează” scopul, ieșind din sfera eleganței. În cazul în care ești mignonă și ai picioare subțiri, această rochie este perfectă pentru tine, însă trebuie să ai grijă la pantofi: cu cât mai scurtă este rochia, cu atât mai nepotrivit va arăta lângă pantofi cu toc foarte înalt.

©CIELLE COUTURE FOR COZACONE WOMAN

Rochia midi este o alternativă foarte chic la cele două extreme (maxi sau mini). Aceasta poate fi croită pe corp, subliniind și alungind în mod perfect silueta, sau poate avea fusta bogată și talia marcată. În orice situație, o rochie midi „cere” o pereche de pantofi distinși, cu toc, preferabil într-o nuanță deschisă, care vor alungi în mod natural linia piciorului. Stilul rochiei midi poate fi marcat de influențele retro, care dau ținutei un farmec cu totul aparte. În orice caz, lungimea midi îmbină feminitatea și eleganța într-o formă ușor de adaptat fiecărei ocazii.

Croiul pe corp, slim fit, flatează o siluetă bine proporționată și alungește linia trupului, mai ales atunci când porți pantofi cu toc. La fel ca un corp sculptat prin sport, și rochia slim fit necesită mai mult efort în direcția croiului, pentru ca aceasta să se așeze perfect pe corp, fără a forma cute sau volum nedorit. Orice cusătură mai puțin decât perfectă este extrem de vizibilă în cazul acestui croi. Materialele contribuie de asemenea la reușita ținutei, fiind necesar ca acestea să fie puțin elastice pentru a-i asigura rochiei mai multă flexibilitate.

Croiul de tip princess pare să fie cel mai versatil și ușor de abordat, fiind singurul care se potrivește la orice tip de siluetă sau lungime de rochie. Rochiile lungi sau midi în stil princess au mult volum în partea de jos, ceea ce atrage atenția atât în poziție statică, cât și în mers sau în pași de dans. Stilul princess poate fi în mod greșit asociat cu rochiile de mireasă, dar în realitate este mult mai ușor de adaptat unor stiluri foarte variate. Cele mai noi rochii de la Cielle Couture propun un design atractiv și romantic pentru stilul princess, în combinații rafinate cu dantelă, tulle și aplicații delicate.

Croiul de tip sirenă este, de departe, cel mai „dramatic” — o rochie în stil sirenă fiind cea care ne vine în minte, atunci când ne gândim la o ținută „de covor roșu”. Acest model de rochie sculptează efectiv silueta, punând accent pe formele feminine. Rochiile în stil sirenă sunt și cele mai pretențioase, fiind nevoie de un croi impecabil pentru ca acestea să arate pur și simplu spectaculos. Rochiile în stil sirenă din colecțiile Cielle Couture exemplifică perfect rafinamentul unui astfel de croi.

©CIELLE COUTURE FOR COZACONE WOMAN

Materiale și culori pentru fiecare ocazie

În primul rând, atunci când alegi materialul și nuanța rochiei, primul lucru pe care îl ai în vedere este sezonul: pentru evenimentele de sezon cald se potrivesc materialele cât mai subțiri și vaporoase (mătase, tulle, voal, dantelă, satin), în care te simți confortabil, și culorile deschise. Pentru petrecerile de sezon rece, e rândul materialelor bogate (catifea, brocart, dantelă căptușită gros, paiete) și a nuanțelor închise.

Al doilea criteriu este momentul zilei: pentru petrecerile care încep mai devreme, în timpul zilei, au întâietate culorile deschise și stilurile ceva mai relaxate (o rochie de catifea neagră în stil sirenă nu va fi cea mai adecvată ținută pentru o recepție de zi), în timp ce petrecerile de seară invită la un dress code axat pe culori închise și materiale mai pretențioase, cu detalii decorative și accesorii în luxoase.

©COZACONE WOMAN
©COZACONE WOMAN

Ținute și stiluri alternative

Chiar dacă ținuta de seară este, alături de stilul corporate, domeniul vestimentar cu cele mai multe reguli, e important să faci cunoștință și cu excepțiile — pentru că moda e, dincolo de toate, un pretext de a experimenta stiluri și idei noi. Dacă o rochie de seară nu este ceea ce cauți, îți propunem alternative cu mult potențial stilistic:

Smoching-ul sau costumul feminin reinterpretează ținuta de seară masculină, cu grație, bun gust și o doză bună de curaj. Poți purta smochingul împreună cu o cămașă albă imaculată sau, în mod ultra-seducător, alături de o vestă asortată. Încălțămintea de rigoare este cu toc, preferabil stiletto, iar machiajul și coafura trebuie să aducă o notă de feminitate clasică: buze roșii, un coc sau o coadă perfect aranjată.

Contraste fresh: atunci când o ținută glam din cap până în picioare ți se pare prea mult, ai posibilitatea de a combina piese din registre stilistice diferite. Exemplele sunt numeroase: o rochie elegantă cu bretele purtată cu un tricou alb simplu, dedesubt; pantaloni și pantofi ultra-eleganți combinați cu o maletă din cașmir, într-o nuanță neutră; o fustă cu paiete sau dintr-un alt material strălucitor, purtată cu o cămașă albă și cu un sacou tailored; jeans cu formă clasică purtați lângă un top prețios, un sacou de smoching și o pereche de stiletto lăcuiți.

*Ținutele prezentate în articol pot fi găsite în magazinul Cozacone din Atrium Mall, Arad. Rochiile Cielle Couture se ajustează după măsurătorile clientei sau se realizează la comandă.