16 mai 2017

Noutăți în stilul office

#ladylike#modă#noul chic#stil personal#styling de primăvară#ținuta office

©Kiton

Eticheta vestimentară la birou e o dilemă cu care sigur te-ai întâlnit până acum — fie că lucrezi într-un mediu corporate, într-un birou mai relaxat unde nu ai contact direct cu clienții sau deții o funcție de management. Bineînțeles că punctul de pornire în alegerea ținutelor office e nici mai mult, nici mai puțin decât tipul de job și mediul în care lucrezi, care îți influențează mult libertatea stilistică.

În 2017, modelele după care ne orientăm în stilul office sunt atât de variate, încât nu ai cum să nu găsești un stil suficient de sobru sau relaxat, clasic sau modern, și totuși confortabil și ușor de purtat. Cele mai notabile noutăți se învârt în zona croiului, unde croiurile largi sau masculine se impun, și în zona styling-ului interesant, cu straturi și materiale contrastante.

©Kiton
©Misha Nonoo

Farmecul pieselor moderne într-un outfit echilibrat

Să fii în ton cu moda nu implică să adopți rapid orice „se poartă”, dar asta nu înseamnă nici să eviți cu totul experimentele stilistice. Începe cu un altfel de croi al pantalonului — cum ar fi cel larg și evazat, o altă lungime sau interpretare a blazerului — cum ar fi cel lung, fără mâneci, un alt stil de pantofi — cum ar fi o pereche de pantofi sport albi sau, pe timp de vară, o pereche de saboți eleganți.

Orizonturi noi se deschid și în privința culorilor, mai ales acum, în plin sezon cald: tonuri luminoase de albastru, roz, galben, sau dimpotrivă, nuanțe de inspirație tropicală, influențe marinărești (combinații versatile de dungi albe cu dungi navy, gri sau negre) sau imprimeuri grafice și vegetale superbe.

Te temi să nu încalci limita „codului” office? Nu o vei face, atâta timp cât mixezi piesele cu grație: culorile și imprimeurile le alături nuanțelor neutre (mult alb și gri deschis, pentru vară), croiurile moderne le alături pieselor clasice, iar pantofii „altfel” îi alegi orientându-te după liniile minimalismului.

©COZACONE WOMAN
©COZACONE WOMAN

Un update inspirat al stilului ladylike

Când spui „ladylike”, în 2017, nu te mai referi strict la taioare „corecte”, „little black dresses” sau pantaloni conici și cămăși cambrate. Rochiile office vin cu accente neașteptate: combinații de culori și materiale „fresh”, detalii decorative metalice sau prețioase, texturi moderne. Rochiile și fustele de tip cloș se croiesc din materiale cu imprimeuri vii, curajoase — și da, merg de minune cu o cămașă office într-o culoare deschisă și un blazer scurt din țesătură de cașmir sau in.

Foarte important: nu trebuie să te temi de culoare! O rochie, o bluză sau un pantalon în nuanțe electrice nu au fost niciodată mai… acceptabile în contextul office. Desigur, moderația contează și aici — în privința felului în care combini piesele, nuanțele și accesoriile.

Și la capitolul accesorii, lucrurile iau o direcție interesantă: din nou ne întâlnim cu accente metalice (ținte, lanțuri, fermoare vizibile și brelocuri), atât pe gențile de birou, cât și pe pantofi. Te va captiva și varianta aplicațiilor decorative luxoase, de tip bijuterie: mărgele, flori, pietre colorate, dar și broderiile delicate, aplicate pe piele. Foarte în trend rămâne pielea ornată cu orice fel de „animal print”, pielea lăcuită sau cea în culori de impact: de la albastru și bleumarin la nuanțe de roșu sau roz închis.

©Lisa Perry
©AG

Noua eleganță: între retro și minimalism

Eleganța se bazează de multe ori pe un paradox: combinarea unor piese simple, dar impecabile prin croi și material, într-o ținută sofisticată. În sezonul actual, „elegant” înseamnă piese „timeless”, într-o singură culoare (de multe ori neutră), cu alură retro mai mult sau mai puțin pronunțată.

Exemplele sunt numeroase: pornești de la taioarele din stofe monocrome, la pantalonii de tip țigaretă, până la gleznă, pantofii de tip „Mary Jane”, cu baretă, accesoriile din piele lăcuită, bluzele cu fundă, pardesiurile drepte, din țesături subțiri, poșetele de dimensiuni mici, cămășile din poplin, pantofii de tip loafer sau chiar jeanșii cu talie înaltă și croi ușor conic.

Expresia „less is more” rămâne relevantă și în 2017, dacă alegi să-ți formezi outfiturile de birou jonglând cu piese care vor rămâne mult timp în garderoba ta.