23 august 2017

Sfaturi de stil de la stiliști celebri

#formarea garderobei#lectii de stil#modă#stil personal#styling

©PITTI UOMO by Enrico Labriola

Când spui stilist de modă, te gândești la excentricitate, extravaganță, la combinații de haine pentru cei (foarte) curajoși. Te gândești la „covorul roșu” și la ținutele de streetstyle din timpul săptămânii modei.

În realitate, stiliștii buni știu în primul rând care sunt „secretele” unei garderobe funcționale, stilate, de calitate – indiferent de stilul care te caracterizează. Vezi care sunt cele 5 sfaturi definitorii pe care le poți aplica oricând, cu rezultate imediate asupra ținutelor tale:

1. Începe cu piesele de bază.

Orice garderobă are la bază câteva piese (în jur de 5-10) care dictează tonul sau oferă accentul potrivit în fiecare ținută. Acestea sunt: pantofii, un costum versatil, blazerul cel „bun la toate”, jacheta sau paltonul de sezon, un costum de seară sau un costum business imbatabil.

Un stilist ți-ar spune să nu te sfiești să investești cel mai mult în aceste piese – pentru că sunt cele care îți vor folosi cel mai mult, pe care te vei baza, la propriu, pentru a lăsa o impresie de durată.

2. Adaptează-ți ținuta la ocazie, activitate și… vreme.

Una dintre cele mai frecvente erori sartoriale ale bărbaților este, cu siguranță, lipsa unei concordanțe firești între stilul ținutei și ocazia, activitatea sau chiar vremea din context.

Costume pretențioase la petreceri casual sau, din contră, combinații esențial casual în situații cu etichetă elegantă? Blazere și cămăși din textile groase, în timpul verii? Pantofi din piele întoarsă distruși de o ploaie de toamnă? Știm, se mai întâmplă să estimezi greșit unul dintre factorii de mai sus, însă acestea ar trebui să rămână excepții absolute – și să-ți fie utile pentru a fi mai inspirat, pe viitor.

©PITTI UOMO by Enrico Labriola
©PITTI UOMO by Vincenzo Grillo

3. Fii atent la compatibilitatea nuanțelor cu tonul pielii.

Pare un detaliu ușor de omis, însă nuanța hainelor poate să-ți scoată în evidență fizicul sau, dimpotrivă, să lase impresia de monotonie cromatică – mai ales atunci când e vorba de piese precum cămașa, puloverul sau blazerul.

Sfatul stiliștilor: testează întotdeauna felul în care culoarea unei haine ți se potrivește, ținând-o în dreptul feței. Chiar dacă există anumite reguli legate de concordanța nuanțelor și a tenului, în realitate nu te poți ghida după acestea în orice situație. Doar prin exercițiu, îți vei da seama ce nuanțe îți stau bine și care sunt culorile pe care ar fi preferabil să le eviți.

4. Retușează și personalizează hainele pe care nu le porți.

Fiecare dintre noi are în șifonier o groază de piese care scapă neobservate (și nepurtate), în fiecare sezon. E timpul să le găsești o soluție: cele care sunt prea mari (pantaloni prea lungi sau largi, blazere sau sacouri cu un număr mai mare, etc.) pot fi retușate la croitor, iar cele care nu ți se mai par suficient de interesante ar putea fi actualizate cu mici detalii.

Exemplele pot fi numeroase: o pereche de blugi șterși pot fi uzați intenționat și rupți, într-o mai mică sau mare măsură, în zona genunchilor, un blazer mai vechi poate avea un suflu nou dacă îl duci la croitor pentru o căptușeală colorată și eventual petice la coate, iar o cămașă Oxford obosită poate fi transformată (tot la croitor) într-o cămașă cu mânecă scurtă, cu un croi bun, perfectă pentru vară.

Într-un final, hainele cărora nu le mai găsești nici un scop și nicio șansă de revitalizare trebuie să plece din garderoba ta – făcând loc pentru altele, mai relevante pentru stilul tău actual. O garderobă aerisită și utilă e oricând de preferat uneia sufocate de piese redundante.

5. Aranjează-ți ținuta în fața oglinzii înainte să ieși pe ușă.

De câte ori te uiți la toate detaliile ținutei, înainte să pleci? Din prea mare grabă și preocupare pentru alte lucruri mai importante, mulți dintre noi uităm să ne aranjăm buzunarele, tivul pantalonilor, cămașa în pantaloni sau nodul cravatei. Și totuși – sunt detalii care validează sau afectează o ținută, așa că nu ar trebui pierdute din vedere.