25 ianuarie 2018

Street style și inspirație vizuală de la Pitti Uomo 93

#fashion fairs#Florența#inspiratie#menswear trends#modă#Pitti Uomo#street style

©Vincenzo Grillo (source Pitti Uomo)

Pitti Uomo — locul favorit al stilului masculin actual

Ediția de iarnă Pitti Immagine Uomo a strâns și de data aceasta „crema” din lumea modei masculine, cu aproximativ 25.000 de cumpărători și peste 36.000 de vizitatori la târgul de la Fortezza da Basso. Brandurile și creatorii care și-au expus colecțiile pentru sezonul de toamnă-iarnă 2018 s-au bucurat de o primire plină de interes din partea publicului și a buyerilor, pe primele locuri în topul buyerilor aflându-se țări ca Japonia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, Turcia și Franța, urmate de China, Elveția, Coreea de Sud, SUA, Rusia, Belgia, Austria și Suedia. Popularitatea târgului din Florența crește semnificativ de la an la an.

Ca reprezentanți ai modei masculine în România, ne-am bucurat să vedem un interes crescut din partea buyerilor din Europa de Est, semn că stilul masculin e în plină ascensiune în zona aceasta. Am fost și acum impresionați de varietatea de produse realizate la un nivel calitativ de top — atât produse artizanale, realizate manual — așa-zise „de colecție”, cât și produse ready-to-wear adresate bărbatului contemporan cu nevoi stilistice clare. Însă pe lângă expoziția în sine, am găsit din nou o sursă inepuizabilă de inspirație în street style — Pitti Uomo lăudându-se cu cea mai eclectică mulțime la un târg de modă de anvergură.

©Vincenzo Grillo (source Pitti Uomo)
©Enrico Labriola (source Pitti Uomo)

La ediția anterioară a târgului Pitti Uomo, care a avut loc în vara anului trecut, am remarcat un raport destul de echilibrat între ținutele construite după normele eleganței clasice — costume perfecte, blazere din stofe luxoase, pantofi Oxford și Brogue, accesorizare gândită până la cel mai mic detaliu — și ținutele construite după stilul modern, lipsit de reguli estetice. De data aceasta însă, am observat o mai mare pondere a ținutelor care combină elemente din ambele stiluri: elegant cu casual, clasic cu contemporan sau avangardist, smart casual cu sport. Granițele între eleganța clasică și rafinamentul contemporan se dizolvă tot mai mult.

©Vincenzo Grillo (source Pitti Uomo)
©Vincenzo Grillo (source Pitti Uomo)

Asta nu înseamnă că piesele de bază din garderoba masculină nu sunt pe primul loc, ci din contră: un pardesiu Chesterfield din stofă bej, navy sau gri, un costum din stofă cadrilată, un blazer la două rânduri de nasturi rămân piesele care ancorează stilul modern. Însă felul în care sunt combinate cu alte haine și accesorii rămâne exclusiv la latitudinea purtătorului.

©AKA Studio collective (source Pitti Uomo)

„Brigada” de ținute clasic masculine, de unde nu lipsește aproape niciodată costumul, cravata și pălăria, se disting acum prin culorile tot mai îndrăznețe și prin accesoriile de mare impact. Ținutele gentlemanilor care frecventează târgul din Florența se fac mereu remarcate prin croiurile pieselor — cele mai multe fiind bespoke, după felul impecabil în care se așează pe corp, dar și prin accesoriile alese strategic.

©Enrico Labriola (source Pitti Uomo)
©Vincenzo Grillo (source Pitti Uomo)

Micile trucuri de stil funcționează de fiecare dată: reverele supradimensionate, combinațiile de texturi, omniprezența maletei alături de sacou — asociere foarte utilă în sezonul rece, ținutele all-black enigmatice și foarte moderne, carourile purtate într-o multitudine de feluri.

Încă o ediție de Pitti Uomo s-a încheiat, oferind acea briză de prospețime stilistică de care cu toții avem nevoie: buyeri, creatori, stiliști, dar în primul rând bărbați de pretutindeni, care se îmbracă tot mai bine, căutând să-și diversifice și personalizeze stilul — ambiție pe care noi o sprijinim și am sprijinit-o mereu.